Przyczyny alergii pokarmowych

Jednymi z przeważnie występujących w bieżących czasach chorób cywilizacyjnych są alergie. Bez ustanku nie od końca nie ulega wątpliwości, jakie są ich przyczyny. Lekarze podejrzewają, z w wielu przypadkach ogromne znaczenie mają uwarunkowania genetyczne.

Jeżeli rodzice lub dziadkowie dotknięci są problemem alergii, można przypuszczać, że dziecko również będzie borykało się z uczuleniem.
alergia na
truskawki

Jednakże coraz częściej usłyszeć wolno także opinię, że winne alergiom rozmaitego typu są dzisiejsze nawyki żywieniowe oraz tryb życia. Niektórzy naukowcy twierdzą, że nazbyt obszerna dbałość o higienę oraz spożywanie produktów, które są silnie przetworzone, zawierają sztuczne barwniki i konserwanty sprawia, że ryzyko zachorowań na alergię o wiele wzrasta. Rzecz jasna w związku z tym pojawiają się też nowe możliwości traktujące leczenia oraz zapobiegania chorobie, jaką jest właśnie alergia. Wypada jednakże pamiętać, że jeżeli już ktoś na nią zachoruje, musi dołożyć wszelkich starań, by w odpowiedni sposób zmienić swoje życie oraz najzwyczajniej w świecie wyeliminować z niego te czynniki, które powodują reakcję uczuleniową.
alergie polekowe
Taka w większości wypadków dotyka małe dzieci i najczęściej przechodzi, przeradzając się w uczulenie na przykład na pyłki roślin. Jednak zdarza się, że na alergię pokarmową cierpią ludzie dorośli. W takiej sytuacji choroba ta staje się nadzwyczaj groźna, bowiem podanie szkodliwego towaru nawet w niewielkich ilościach może w skrajnych wypadkach wywoływać nawet wstrząs anafilaktyczny, jaki stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia. Dlatego osoby dotknięte alergią pokarmową musza wybitnie uważać na to, co jedzą.

Dodaj komentarz