Clou kuchni włoskiej- łatwość i prawdziwe składniki

Jeśli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi fabrykanci oraz konsumenci na świecie konsumują na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną nacją, która z radością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz dziennie.

Prawdziwa włoska pizza Kraków

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie kluczowe, a nie jako bazowe węglowodany, które towarzyszą pożywieniom jako danie pomocnicze – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi lub rybnymi – jest kolejnym perfekcyjnym przykładem tuzinkowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odszukać makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno utworzyć proste lub też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

W jaki sposób zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do standardowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz niewielka ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie należy je wszelkie połączyć, wymieszać i ugnieść do zdobycia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron najczęściej gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Wobec tego, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie w owym czasie wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub innym, równie wyśmienitym daniem. Prosto, czysto oraz pyszne -o to chodzi!